Followers

Berapa Ramai Lelaki Boleh Jadi Imam???

Sunday, November 21, 2010

Petikan artikel daripada email acu::

Kalau perempuan tidak boleh memasak, dikutuk dan disuruh belajar. Kalau lelaki tak boleh jadi imam kita kata okay saja. Jangan diperbesarkan nanti mereka terasa hati.


“Apalah perempuan, tak pandai masak siapa nak kahwin dengan awak!”
Begitulah kata rakan sejawat lelaki pada seorang anak dara, juga rakan
sejawat kami. Maka jawaplah si gadis ayu itu yang dia tidak sempat belajar memasak sebab dari kecil tidak digalakkan keluarga sebaliknya di suruh menumpukan perhatian pada pelajaran saja. Sementelah tinggal di asrama, peluang pulang ke rumah terhad dan tidak sempat turun ke dapur membantu ibunya.

“Habis sekarang kenapa tidak belajar?” Tanya sang lelaki lagi dengan penuh semangat.

“Sedang belajarlah ni tetapi selain sibuk dengan kerjaya saya juga sibuk belajar agama, jadi belajar memasak tetap tidak diutamakan!” Begitu jawab si gadis yang membuatkan lelaki tadi menggeleng-geleng kepala. Baginya tidak sempurna seorang wanita jika tidak tahu memasak. Wanita sepatutnya buat begitu juga.

Syarat utama menjadi suami mesti boleh menjadi imam. Walau ada yang kata, jika itu syaratnya bermakna makin ramai wanita yang hidup bujang seumur hidup. Lelaki meletakkan kebolehan wanita di dapur sebagai perkara utama dan ungkapan hendak memikat suami, perlu pikat seleranya sering diguna pakai.

Tidak kiralah jika wanita itu berpelajaran atau berjawatan tinggi dan penyumbang utama kewangan dalam rumahtangganya. Sekarang bukan asing lagi gaji isteri lebih tinggi daripada suami. Namun kedudukan suami sebagai raja tidak pernah dilupa walau dia tidak mengambil inisiatif mempelajari ilmu menjadi imam. Ilmu bermain video game di komputer mereka rasa lebih perlu.

Kalau tidak tahu memasak disuruh belajar dan sesudah belajar perlu handal. Jika handal bukan setakat masak untuk keluarga sendiri, kalau boleh perlu boleh memasak untuk tiga pasukan bola. Begitulah standard yang telah ditetapkan. Bolehkah kita meletakkan undang-undang itu kepada lelaki juga. Kalau tidak pandai jadi imam, belajarlah. Mula-mula jadi imam kepada keluarga sendiri, sudah terror boleh mengimam satu taman perumahan juga.

“Sibuk suruh kita handal memasak, mereka tu bolehkah jadi imam?” Dengus teman wanita yang lain.Betul juga. Berapa kerat lelaki yang menjadikan sembahyang jemaah di rumah bersama anak isteri sebagai agenda utama, selain keperluan memenuhi pelbagai seleranya? Maka bertanyalah wanitakini kepada beberapa lelaki tentang kebolehan yang satu ini.

Ternyata ramai yang menjawap tidak confident menjadi imam sebab takut bacaan al-Fatihah tidak sempurna, salah tajwid atau pun dia merasakan isterinya lebih handal. Ada yang kata lebih elok dia dan isteri sembahyang sendiri-sendiri. Ada juga menjawab, rasa kelakar pula apabila dirinya yang rugged menjadi imam.

Isu ini sepatutnya kita beratkan sepertimana masyarakat memberatkan wanita perlu pandai memasak jika mahu bersuami. Lelaki juga harus boleh menjadi imam supaya kewibawaan mereka sebagai ketua keluarga tidak goyah atau menjadi mangsa queen control. Kalau tidak pandai, belajarlah sekarang. Jika wanita disuruh belajar, apa salahnya lelaki!



p/s:: gambar ehsan En.GooGLe






"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

12 xoxo:

azieazah said...

Betul, anak sulung Kak Azie sejak Form 4 lagi dah dok asrama, pastu terus sambung belajar..
Takda masa masuk dapur, sampai halia pun dia tak kenal.

Jadi kalu lelaki soh dia belajar masak, mereka pun kena pandai dan boleh jadi imam..

hysman said...

brtul tu..
sokong...
pesal skrg ni ramai remaja yg dah rosak..
jd lelaki sbg pemimpin ketua keluarga kena mantapkn diri dekatkn dgn Allah barulah bole bimbing anak bini..
ini klu si ayah pon tak solat,anak bini lg tunggang langgang...
tak gitu cik acu sayang..
hehehe
cuma pendpt pribadi jer

amirul said...

Waahhh... Laa x singgah sini... baru nak aktif blogging balik... lelaki dan perempuan perlu sama2 memantapkan ilmu Allah yang luas...

azmiroy said...

seharusnya lelaki kena pandai memasak dan juga boleh jadi imam...

@cu SaYaNg said...

kak azie::

sama la dgn acu kak...
lepas abis darjah 6 terus masuk asrama sampai abis belajar kat U
tapi nasib baik le acu nie suka memasak dan kakak2 acu pulak pandai memasak..jadi bila sesekali balik bercuti,acu akan belajar dengan diaorang...

tapi since dah keja,acu banyak explore resepi kat internet & try n error je kat umah...hehehee

@cu SaYaNg said...

hysman::

pendapat yang disokong sepenuh nye oleh acu sayang...hehehee

@cu SaYaNg said...

amirul::

uish...lama betul menghilang nie...
tak pe..tak pe...welkam back...

@cu SaYaNg said...

azmiroy::

bagus tu kalau boley dapat pakej lengkap macam tu...hehehee

KimiCnoL said...

saya pandai msak air,jadi imam pon boleh ;)
JOM BACE ENTRY BARU
"Kelebihan Ayat Ruqyah"

@cu SaYaNg said...

KimiCnoL::

hehehee...bagus..bagus...sekurang2 nye bila dahaga boley buat air sendiri kalau wife x de...hehehee

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

Memang susah nak cari lelaki yang boleh jadi imam dalam masyarakat... perlu ada sifat kepimpinan dan kewibawaan yang tinggi... malangnya... nak cari lelaki yang boleh jadi imam dalam keluarga dan memimpin institusi kekeluargaan yang kecil susah, kebanyakan mereka gagal... mcm mana mereka nak jadi ikon untuk anak2?

@cu SaYaNg said...

VIC::

zaman sekarang memang susah nak cari VIC..kalau ada pun 1 dalam 1000...umpama sebutir mutiara dalam berjuta2 pasir...