Followers

Sagu Nak Masuk Waktu Bila???

Monday, November 1, 2010

Sabtu lepas acu ke rumah kawan acu, Shazlin
dia demam...pastu mengidam nak makan bubur kacang + jagung
so, lepas zohor acu ke rumah dia..
kacang & jagung Lin dah sediakan...
acu cuma bawa santan, sagu & roti je...

sebenar nye kami nie first time nak buat bubur kacang nie
kelakar pun ada sebenar nye...sebab tak tau nak masuk kan
sagu tu waktu bila...heheheee
kami masuk sikit je dulu untuk tengok sagu tu kembang atau tak
maklum le bubur tu dah mendidih dah...

bila nampak akan pengembangan nye
kami pun masuk kan le banyak-banyak...
sudah nye dah risau takut sagu tu tak kembang...hahahhaaaa
asyik kacau je...si Shazlin nie lak tambah air
kekonon nak biar bubur tu lama sikit le atas api tu...

tapi akhir nye...segala ketakutan hilang
bila semua sagu-sagu tu mengembang dengan cantik nye
dan rasa nye???? fuh..!!! sangat la lazat...hehehehee
segala "ketakutan" hilang bila tengok anak-anak dia
makan bertambah...termasuk le suami Shazlin..SEDAP..!!!

lepak sampai pukul 4 lebih...acu minta izin nak balik
mata dah mengantuk...dah tak tahan sangat dah...
projek nak buat pulut kuning nampak nye kena tangguh la ye Lin
nanti hang dah sihat kita buat ya...


p/s:: acu nak tanya, sebenar nye sagu tu kena masuk time bila???




9 xoxo:

azmiroy said...

ha..ha.. kelako...
sagu nak masukkan bila....??
saya pun taktahu.....he..

ainnoraini said...

salam ziarah...

erisya nor said...

nak masak pulut kuning pas ni? sedapnyerrrr

@cu SaYaNg said...

azmiroy::

tuan ketawa kan saya???
uwaaaaaa...tapi menjadi jugak tau bubur kacang kami tu even main try & error je...hehhee

erisya nor said...

nak masak pulut kuning pas ni? sedapnyerrrr

@cu SaYaNg said...

ainnoraini::

terima kasih sudi ziarah ye...

@cu SaYaNg said...

kak erisya::

tu plan asal nye kak tapi bubur kacang lak yang menjadi...hehehe

azieazah said...

Masak bubur apa sekali pun yang nak guna sagu:

1st sekali, rendam sekejap sagu tu dlm 5 minit supaya kanji dia semua ilang. Kanji ni selalunya buatkan kembang melampau dan kuah bubur kering dan tak menjadi. (kalu byk sangat, lagila kembang semacam sampai kuah jadi kental...)

Tos, dan tuang selepas santan. Kak Azie selalunya masukkan last sekali di mana gula pun dah bubuh dan santan pun sedang nak masak. Kadang2 benda camni memang kena test gak.

Bilbul said...

visit... harap mampir balik, n kalo bersedia follow juga...