Followers

Memories In Beijing

Saturday, October 30, 2010

Menonton Majalah 3 mengenai Taman Negara di China sebentar tadi
membuat kan acu mengimbas kembali kenangan semasa acu
ke negara tersebut pada tahun 2004...Beijing spesifik nye

pemergian acu ke sana di taja 100%...
hanya bawa baju dan duit shopping ja...
segala tiket flight, visa, penginapan & makan
semua nye ditanggung beres...ahaks...

wahhh...sapa yang taja acu ke sana???
acu ada SUGARDADDY ya....

helo..ada ke SUGARDADDY nak "SUGARCANDY" gemok macam ai nie???

abis tu sapa yang taja acu???
ok..ok..meh sini acu nak bagitau..
sebenar nye acu antara 10 orang staf di tempat keja acu nie yang terpilih
untuk melawat ke negara tersebut...
segala perbelanjaan ditanggung sepenuh nye oleh YB Adun Serdang

uiks...macam mana pulak acu terpilih??
hebat sangat ke acu nie...??

hahahaa...acu tak sehebat mana pun
acu pun tak tau macam mana boley terpilih
tau tau je ada orang call bagitau nama acu antara yang terpilih
apa kriteria nye...tidak pulak acu amik tau...
yang acu tau acu sekali lagi akan ke oversea...
selepas baru je balik dari Euro Tour pada tahun yang sama jugak

kami ke sana lebih kurang seminggu..
bila dah melancong dengan tajaan YB nie
ahli ahli rombongan pun kebanyakkan nya di kalangan
orang orang VIP jugak lah...

dah 6 tahun berlalu...kenangan tu tetap melekat kuat
sebab banyak insiden yang "menakutkan" berlaku pada acu di sana
hohoho...
insiden apa tu acu???
let me story yu ya....

orang China nie semua nye kurus kurus
tak de langsung yang berisi...apa lagi la yang gemok macam acu nie
kebetulan nye pula acu nie berkulit emm..putih gebu (ngeh..ngeh..)
so, diaorang sangatttttttttttttttttttttt geram tengok acu..
entah entah diaorang nampak acu nie macam panda kot kan??
muahahaaaa....acu agak-agak je la...

sebab nye diaorang asyik nak peluk acu je...
terutama nye insan yang bergelar LELAKI...
termasuk la tour guide kami...fuhhhhhh!!!
sehingga kan acu dipanggil "BABY" di sana..
muahahaaa....aku lah GIANT BABY...muahahahaa

salah sorang opismet acu terpaksa menyamar jadi boifren acu...
acu TIDAK dibenarkan sama sekali berjalan sorang-sorang
sangat BAHAYA...ada je penjual amik kesempatan pada acu
memang la menakut kan...

tu semua insiden yang menakutkan la
tapi walau macam pun acu tetap enjoy berada kat sana
enjoy shopping....sebab duit sana kan rendah...
acu banyak membeli untuk family acu...
dan sedikit souviner untuk kawan-kawan...

ketika di sana, kami di bawa melawat Summer Palace
tasik yang luas nie akan menjadi beku jika musim sejuk...

Tiananmen Square merupakan center of Beijing
kat sini juga menempatkan istana yang luas...berhektar-hektar luas nye
kalau ke Beijing tak sah la kalau tak melawat Tiananmen Square nie

acu juga merasa memetik epal kat Beijing nie..
epal yang fresh dari ladang sangat la rangup...sedap!!

salah satu masjid lama yang ada Beijing nie...
di Beijing senang nak kenal kawasan Islam sebab
kalau kediaman, bangunan atau kedai tu milik Muslim
bumbung nye berwarna hijau...

nie salah sebuah kedai yang menjual coklat halal...
terletak di luar bandar...apa entah nama tempat nye..dah lupa
semasa nak ke kedai nie, secara tak langsung acu dapat
melihat keadaan & corak hidup masyarakat kampung di China nie..

dan Tembok Besar China...tempat yang WAJIB untuk kita kunjungi
jika kita melancong ke China...penat weh...nak sampai ke puncak
tambahan pulak jarak antara anak-anak tangga nye rendah je

selebih nye banyak ke kawasan shopping...nie yang paling best...hehehee

seminggu di sana...setiap hari makan masakan China
ya ampun...naik loya dah tekak...
makanan diaorang banyak minyak...pastu tak pedas...
tapi Alhamdulillah kami di bawa bertemu dengan Duta Malaysia di sana
dapat la merasa masakan Malaysia....hilang rindu...
(cet!! poyo je...macam le lama bebeno dok di sana..)

cuaca kat sana masa acu pegi tu panas...
tapi panas nye panas yang berangin...
walau pun panas tapi suhu nye dingin je...
sedap berjalan kalau cuaca macam tu..

satu yang acu tak berapa suka dengan negara China nie
ialah dari segi kebersihan...terutama nye toilet
tapi bukan semua tempat tak bersih..ada sesetengah nye je
pastu kan kalau berselisih dengan orang kat sana
masyaAllah...bauuuuuuuu...huh!! tahan nafas je lah..
hancing yang melampau...uwaaaaaaaaa...
erk...acu minta maaf bukan niat nak menghina kaum lain
tapi tu apa yang acu lalui ketika di sana...

sikap orang sana juga kasar...
jika kita cakap peniaga di Petaling Street tu kasar
kasar lagi peniaga diaorang....
so, kena lah berhati-hati masa membeli barang
terutama nye ketika berlaku hal tawar menawar

bahasa sudah tentu nye lah macam ayam dan itik bercakap
susah nak cari peniaga yang mahir English..
calculator menjadi ALAT PENGHUBUNG UTAMA...hehehee

walau pun cuma seminggu di sana tapi Alhamdulillah
ikatan silaturrahim dengan beberapa ahli rombongan
berkekalan hingga ke hari ini...
malah ada yang cuba untuk mengambil acu sebagai menantu..hahaha
dan acu juga penah dapat offer untuk berlakon...
sebab salah sorang ahli rombongan adalah penerbit / pengarah drama

p/s::emmm...tak dapat di bayang kan kalau acu bergelar pelakon...


::Summer Palace & Tiananmen Square ehsan En.GOOGLE::





3 Tahun Berlalu...

Sedar tak sedar...diam tak diam
hari nie 30 Oktober 2010 genap 3 tahun acu menulis blog...
sekejap je dah 3 tahun dah...

acu mula menulis pada 30 Oktober 2007
entry pertama dengan tajuk
Testing...Testing..1..2..3..
dengan muka tersengih galak...seronok sebab ada blog

kenapa acu tulis blog???
emm...ntah la ye...acu sendiri pun tak tau tujuan asal blog nie
hahahaaaa....boley ke jawapan cenggitu???
tak sesuai betul kan??? heheheee...

tapi betul serius...acu tak tau tujuan acu menulis blog
acu create blog nie hanya untuk suka-suka je..
masa tu jahil....tengok orang ada blog
acu pun nak ada blog sendiri gak..

awal-awal tu memang tak pandai nak menulis
(erk..sampai sekarang pun tak pandai..)
sebab acu bukan nye penulis yang hebat..
acu tak pandai nak berbahasa puitis segala bagai
acu tak pandai nak berbahasa "LU" & "GUA"
acu tak pandai semua tu...

tapi acu seorang yang suka bercerita...
acu rasa banyak benda yang acu nak cerita kan
acu rasa banyak benda yang acu nak kongsikan
(banyak ke wehhh...hehehee...)
terutama nye kisah acu ketika melancong...

ya...mungkin acu boleh kata kan itu antara tujuan blog ini diwujudkan...
sebab acu nak kongsi pengalaman acu ketika di tempat orang
nak ceritakan apa yang menarik di tempat orang
mungkin ia nya boley dijadikan panduan untuk korang...

sehingga ke hari nie acu sudah menulis 555 entry
(termasuk dengan entry nie lah...)
tapi jumlah tu terlalu sedikit sebenar nye untuk
penulis blog yang telah menulis selama 3 tahun...
insyaAllah lepas nie acu cuba menulis lebih banyak lagi..


Alhamdulillah hari nie acu mempunyai 55 orang followers
acu tau jumlah tu kecil je...apa sangat la nak dibanding kan
dengan korang semua...
tapi acu bersyukur sekurang-kurang acu tau ada juga orang yang
sudi menjengok & membaca blog acu nie...hehehee

dalam dunia blog nie lah acu dapat mengenali
Kak Azie, Kakcik, VIC, DJ Epoi, Kak Echah, Emy, LOL,
ieda, Ujie, Azrul, Budak Kentang dan ramai lagi lah..
(sekadar menyebut beberapa nama...)

::sumber gambar - kak azie::

termasuklah Abang Dul & Hazrey...

::sumber gambar - kak azie::


dan Alhamdulillah perkenalan di alam cyber
terus dierat kan di alam nyata...
semoga hubungan kita berkekalan hingga ke akhir hayat...

insyaAllah acu berjanji selagi mampu
acu akan terus menulis & bercerita pada korang...
dan acu mahu menambah kawan sebanyak mungkin..
acu nak jalin kan silaturrahim dengan lebih ramai orang...
semoga niat suci nie direstui & dipermudahkan Allah..amin




"HAPPY 3rd BIRTHDAY to LIFE is @ JoyRide"





Ibu Galak Anak Berkhalwat????

Friday, October 29, 2010

APA????!!!!! Ibu galakkan anak berkhalwat????
gile ke acu nie??? ada ke seorang ibu sanggup bersubahat
untuk sama-sama melakukan dosa dengan anak nye???


iye...ada....kenapa??? tak percaya ke????
kalau tak caya klik kat [
sini]...korang baca la sendiri...

lepas baca artikel tu tetiba acu teringat pada seorang
kawan acu di kampung...kawan sama sekolah rendah...
tinggal tak jauh dari rumah acu....
tapi kami bukan lah sebaya...dia tua setahun daripada acu

ayah dia buta...dan mak dia dah tua
dia sanggup mengambil kesempatan atas kelemahan orang tua nye
dengan melakukan maksiat dalam rumah sendiri...
dia mengugut ibu nye supaya ibu nye tutup mulut...


si ibu tua nie memang tidak berani menentang anak nye...
takut....itu perasaan si ibu tadi...takut di cedera kan oleh anak nye sendiri
boleh dikatakan hampir setiap malam kekasih kawan acu
datang bermalam di rumah mereka...
jiran sekeliling menganggap perempuan tu kawan
kepada anak perempuan keluarga tersebut...
jadi tak de siapa pun amik kisah...

sehingga lah sampai satu tahap si ibu sudah tak sanggup lagi menanggung dosa
dia nekad melaporkan kegiatan maksiat anak nye pada orang kampung
akhir nye, tertangkap la kawan acu nie bersama dengan kekasih nye..

hukuman yang di terima tentu nye lah penjara dan juga sebatan
kenapa sampai kena sebat pula????

ye...satu sikap kawan acu yang menjelikkan ialah
dia nie bukan saja bernafsu dengan perempuan
malah dia juga mempunyai nafsu yang songsang..
dia didapati bersalah sebab meliwat anak jiran nye...

dengan upah cuma 20 sen...dia meliwat budak lelaki
yang berusia dalam lingkungan 5 atau 6 tahun...
hukuman untuk kedua-dua kesalahan nye...
6 tahun penjara & sebatan

acu mengharapkan kawan acu nie berubah
semoga Allah memberikan dia petunjuk & hidayah
untuk kembali ke jalan yang benar...amin...



p/s:: gambar hasil ehsan MR.GOOGLE

Pengumuman Untuk Perempuan Xtra Size ..!!!!!!

Acu nak buat pengumuman untuk perempuan yang
saiz nye sewaktu dengan acu...




Butik MS READ ada membuat SALE untuk CLEARANCE STOCK
bertempat di butik MS READ kat Mines Shopping Fair
bermula pada hari nie 29-10-2010 hingga 31-10-2010
harga semua pakaian sekitar RM9 - RM69...


SANGAT...SANGAT...SANGAT...MURAH...!!!!

untuk yang belum penah ke Butik MS READ
harga tu memang melampau murah nye
sebab normal harga di MS READ over RM100
kalau below RM100 cuma tshirt kosong je..

so, kengkawan semua jangan lepas kan peluang nie tau...
acu baru je balik tengahari tadi...heheheee
cepat..sebelum ia nya kehabisan....

JOM SERBU...!!!!!!!!!!!!!!!!!


p/s::gambar ehsan en.GOOGLE...

Serabut weh....

Thursday, October 28, 2010

"aku sikit pun tok heghe...
mu ghoyak ado gewe...
aku sikit pun tok bimbe...
jate buke mu soghe.."

Tu antara bait-bait lirik yang ada dalam lagu nie
tak tau la betul ke dak penyanyi nie dari Kelantan
loghat yang digunakan memang loghat Kelantan la
tapi penyanyi nye erk...gediksssss gile...

Lagu yang bertajuk "Serabut Weh..." di nyanyi kan oleh 4 Ratu
dikeluarkan oleh Naga Naga Studio..



semoga korang terhibur weh.....


Kak Tak De Duit Kecik Ke????

Wednesday, October 27, 2010

Kak tak de duit kecik ke???


Korang mesti penah dengar kan ayat di atas tu???
acu dah beberapa kali terkena dengan ayah di atas
kalau selama nie acu tak kisah sangat
sebab nye kejadian berlaku di kedai-kedai runcit
or biasa nye kat kedai 7 11...

tapi malam tadi, kejadian nye berlaku di sebuah pasar raya yang gah
yang sentiasa menjadi tumpuan orang ramai...
yang parking kereta nye selalu je penuh...huh!

ala...kat Jusco Mid Valley...cam tak caya kan????
tapi percaya lah...pekerja di JUSCO di Mid Valley
yang mengeluarkan ayat tu pada acu...

malam tadi acu beli 3 jenis barang...
harga nye hampir separuh wang kertas RM50
so, acu pun hulur kan lah sekeping note RM50
tetiba chasier tu boley cakap



"akak tak de duit kecik ke???
saya tak de duit kecik nie.."


ya ampunnnnnnnnnnnn....punye ramai manusia berbaris bayar tadi
kau boley pulak cakap tak de duit kecik....
ikut hati nak je acu tinggal kan barang-barang yang acu beli tu
tapi di sebab kan ada satu barang tu yang acu memang nak sangat
terpaksa la acu selongkar purse acu yang merah menyala tu
nasib baik lah pencarian acu berjaya...

eeeeeee....geram je rasa nye malam tadi tu
macam tak logik je tak de duit kecik...
JUSCO tu terletak di dalam Mid Valley
tempat tumpuan beribu atau mungkin puluhan ribu manusia
tak kan la langsung tak de duit kecik...

disebabkan benda nie lah, acu selongkar gak purse acu cari duit kecik
tau tak apa nie??? nampak tak tulisan atas kotak putih tu???

meh kita buka tengok isi dalam dia ek...

hah...nie la dia....nama benda alah nie TAKO TAO
acu sangat suka TAKO TAO nie...
kalau ke JUSCO Mid Valley nie acu mesti akan beli TAKO TAO nie
acu tak tau benda alah nie guna tepung apa
yang acu tau tepung tu bercampur dengan sayur kobis yang dicincang halus
di tuang ke dalam acuan yang macam kaya ball tu

pastu dalam nye ada inti...ada 5 pilihan inti nye
Octopus, Prawn, Unagi, Chicken With Ham
dan satu lagi apa benda ntah...tak ingat...
feveret acu Prawn & Chicken With Ham
satu set nye ada 3 ketul...

korang penah makan tak???
tak penah???? iskh...try la....
acu rekemen kan korang untuk try TAKO TAO nie..BEST!!!!!



Jom Cuci Mata...

Monday, October 25, 2010

Acu dah update HTTP://SOPHYSONLINE.BLOGSPOT.COM
jom la tengok...mana la tau kot-kot ada yang berkenan
harga nye MURAH kalau compare dengan pasaran luar...

nak kurung pahang / kurung moden CHIFFON
boleh klik kat sini
[kurung chiffon]


nak kurung pahang kain COTTON
boleh klik kat sini
[kurung cotton]


nak kurung pahang kain COTTON VISCOSE
boleh klik kat sini
[kurung viscose]


nak JUBAH boleh klik kat sini [jubah cantik]




Di Suatu Petang..

Friday, October 22, 2010

Pada suatu petang yang terang dan romantis ..
Aku terlihat dari nun jauh seorang awek seperti bidadari,
dengan seluar ketat pendek, baju pagoda ..
PHEEEEEEWIIIIT…
membuat hatiku tergoda ..


Aku tanpa membuang masa
mengejar dengan pantas
Aku tak mahu dia hilang dari pandanganku,
lajuku melangkah,
dan si dia menghampiri sebuah van ..


Akhirnya, sampai juga aku
Berbekalkan kamera telefon bimbit ku ..
menghampiri dia ..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...!!!!

hehehehee.....just a joke...٩(●̮̮̃•̃)۶



Vietnam Untuk Kali Ke-3

Thursday, October 21, 2010

Jumaat (15-10-2010)

Tahun nie dah 3 kali acu ke Ho Chi Minh City
pertama dulu ikut tour
kedua nye acu yang jadi "tour guide"
dan yang ketiga nie pun acu jadi "tour guide" gak
hahahaa..macam la pandai sangat dengan Ho Chi Minh tu kan
tapi boley la..kalau setakat nak jalan dekat2 situ je

kali nie acu ke sana dengan kakak acu & kawan dia;
kak Fazzy
kami bertolak jumaat petang flight 2.55 petang

see..my sister & kak Fazzy sebelum berlepas
tambah dulu berat beg...takut tak cukup...huhuhu
tapi nasib baik la tambah kalau tak, jenuh le nak bayar lebihan tu

acu masih lagi menginap di hotel yang sama Hotel Lan Lan 2
emm...harga menginap kat sini memang le mahal sikit
tapi acu selesa kat sini...dan lagi pula dekat dengan
semua tempat shopping yang menjadi feveret acu...hehehee

memandang kan kami sampai kat sana baru pukul 3.10 (waktu Vietnam)
so, masih sempat lagi untuk bershopping...
untuk pengetahuan semua, kedai di HCM City nie tutup pukul 6 atau 7 petang
lepas check in terus la kami keluar bershopping
di butik kegemaran acu & semua orang yang ke Vietnam nie..
Hong Anh Boutiqe
terpaksa tokey kedai tutup lambat ari tu sebab melayan kakak2 acu nie..hehehe

kedai dah tutup, kami terus balik ke hotel...
rehat...mandi...solat..dan dinner...
yang senang nye, dinner kami di hantar ke hotel
so, acu tak payah nak bersusah payah nak keluar cari makanan kat luar
memandang kan acu dah ada kenalan Islam di sana, just call je
bagitau apa nak makan...nanti makanan akan terus di hantar depan pintu hotel
lepas makan, kami terus keluar ke Pasar Malam di sekitar Pasar Ben Than

penat bershopping..terus balik hotel & zzzzzzzZZZZZZZZZZ


Sabtu - 16-10-2010

Belum sempat breakfast lagi, kereta dah tunggu kat bawah
pagi nie acu bawa kakak2 acu nie ke Mekong
acu suka sangat ke Mekong nie...suasana kampung
yang best tu..pengalaman naik sampan...hehehee

kalau nak, kat jetty nie pun ada macam-macam souviner untuk di beli

sementara menunggu bot, kami breakfast dulu kat jetty
roti ayam + kopi ais....kopi vietnam nie sedap tapi masyaAllah..terlalu manis

kami di bawa untuk melihat pulau-pulau yang ada sekitar Mekong
sampai kat sana...seperti biasa lah..di bawa melawat
tempat madu lebah, di beri makan buah-buahan tempatan
dan tak lupa juga tempat membuat coconut candy

kami lunch kat Mekong juga...lunch yang dah siap di bawa
oleh kawan acu nie...Moon.. salah seorang kenalan acu di HCM City
Moon nie banyak mengajar acu Bahasa Vietnam...
susah betul bahasa dia...tapi tak pe belajar sikit-sikit..nanti pandai la kan??
THANK YOU SO MUCH Moon!!!!

kali ketiga ke sana, untuk pertama kali nye
acu belajar mendayung sampan...hahhahaaaa

nampak acu macam orang Vietnam tak????
hahahaaa....rupa tu dah ada iras-iras...cuma badan CONFIRM
bukan orang Vietnam..sebab orang sana kurus-kurus belaka..hehehe

balik ke HCM City, acu di bawa ke Hong Kong Market
atau lebih di kenali dengan nama An Dong Market

macam-macam ada kat sini...tapi kebanyakan barangan di sini di jual secara borong
so, kalau sesapa yang ada hajat nak berniaga barangan dari Vietnam
boleh la datang ke An Dong Market nie...

tapi kami tak beli apa-apa pun...
sebab harga barangan yang di jual kat sini lebih mahal compare dengan Ben Than
emm...mungkin sebab kami tak membeli secara borong kot..

sampai je ke hotel..kami mandi...solat..
lepas tu sekali lagi kami ke Hong Anh Boutique..
tapi kali nie acu bawa diaorang ke butik lama nye...
butik lama nie besar sikit tapi kalau compare kan fesyen
kat butik lama nie banyak yang fesyen lama...yang terkini banyak di butik baru

disebab kan tak banyak yang kakak2 acu nie berkenan kat sini
sekali lagi kami ke butik baru Hong Anh...
banyak juga kakak acu beli...tudung, jubah..baju kurung
semua nye cantik-cantik...rambang mata memilih...

kedai dah nak tutup, acu bawa balik barang diaorang ke hotel
kakak2 acu nie terus ke pasar...beli buah...
masing-masing dah teringin nak makan mangga Vietnam
buah kat sini, harga nye mahal sikit compare dengan Malaysia

malam nye lepas dinner sekali lagi kami ke Pasar Malam Ben Than
tapi tak banyak yang nak di beli...masing-masing pun dah penat sebenar nye
acu pulak tak de rehat langsung..abis konvo 2 terus ke sini
memang penat nye terasa sangat...

so, malam tu balik awal ke hotel...
sampai hotel makan buah mangga & pisang kaki yang di beli tadi
pastu packing barang...hohohohooo...


Ahad - 17-10-2010

Memandangkan hari nie hari terakhir kat HCM City nie
so, pagi tu lepas breakfast acu bawa kakak2 acu nie ke Pasar Ben Than
acu nak cari beg...kakak acu pun nak cari beg untuk anak2 dia
kak Fazzy lak nak cari kain...nak tambah lagi sebab tak cukup kata nye

kami check out dari hotel 12.45 tengahari
acu minta driver teksi bawa kan kami ke Satay House
acu nak kenal kan kakak acu dengan Uncle Mat
tuan punya Satay House...dia Malaysian tapi menetap di sana

terasa kepuasan pada kakak2 acu nie dapat makan
masakan Malaysia di HCM City nie...
kakak acu order Ikan Masak Asam Pedas, Ayam Sambal, Telur Dadar & Sayur

acu buat tambahan order Vietnamese Spring Rolls
acu recommend kan spring roll nie pada korang semua
if korang berpeluang ke sana...SANGAT SEDAP!!!
tak sama dengan spring roll kita sebab kulit spring roll tu daripada rice paper
so, dia sangat nipis...isi dalam nye padat..ada campuran ayam+udang+sayur
rasa nye rangup sekali..di cicah pulak dengan sos cili Vietnam tu

lama kami lepak kat sini...almaklum lah flight kami pukul 7.20 malam
nasib baik la Uncle Mat nie mau melayan kami...
Uncle Mat seorang yang ramah...banyak yang dia kongsi kan
pengalaman dia kepada kami...

dalam pukul 4 lebih, Uncle hantar kami ke airport..
airport dengan Satay House nie tak jauh pun
memandang kan hari Ahad so, jalan nye tak jam langsung...
THANKS A LOT ye Uncle...

abis sudah trip kali ke 3 acu ke HCM City nie
acu memang tabik spring lah pada kakak2 acu nie
diaorang memang pandai bershopping...tak caya???
cuba korang tengok perbezaan gambar di bawah nie...

apa-apa pun acu ENJOY sangat travel dengan kakak acu...
LUV U KAK ADAH...