Followers

Hulurkan Tangan Ringankan Beban

Friday, September 30, 2011

Artikel yang acu ambil dari kotak email acu
tergerak hati untuk membantu...sebak bila tengok photo baby berdua nie
semoga ada insan yang perihatin untuk menghulurkan bantuan..insyaAllah


KUALA TERENGGANU: “Masa mula-mula doktor beritahu bayi yang akan dilahirkan nanti kembar siam, kami berserah dan reda dengan ketentuan Tuhan sehinggalah bayi itu benar-benar bergabung di dada,” kata Zulkifli Ngah, 41, bapa kepada bayi kembar yang dilahirkan isterinya, Noraini Mohamad, 31, di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), di sini, kira-kira jam 11 pagi, 22 September lalu.

Menurutnya, ketika isterinya menjalani imbasan di Hospital Kemaman kira-kira enam bulan lalu, doktor memberitahu zuriatnya itu kembar siam sebelum mereka mengikuti proses sama di HSNZ dan Hospital Kuala Lumpur selepas itu.

Kata penjual ikan di Kemaman itu, walaupun doktor di HSNZ masih belum membuat sebarang diagnosis penuh keadaan kembar siam itu, dia sedar bayinya itu perlu menjalani pembedahan pada masa depan.

“Seperti ibu bapa lain, saya ingin melihat kembar ini menjalani kehidupan yang sihat, begitupun saya tidak fikir mampu membayar bil perubatan dan pembedahan mereka,” katanya.

Menurutnya, dugaan sebegini tidak pernah berlaku kepadanya sebelum ini apabila anak ketiga dan keempat lahir bergabung tidak seperti anak pertama dan keduanya yang kini berusia enam dan tujuh tahun.

“Saya terima dugaan ini sebagai takdir tetapi saya tetap memerlukan bantuan kewangan untuk keperluan mereka pada masa depan kerana pendapatan saya sebagai penjual ikan hanya cukup untuk kehidupan sederhana kami sekeluarga,” katanya sambil berharap dapat bertukar kerja baru di bandar raya ini bagi memudahkannya berulang-alik menjaga bayi yang masih mendapat rawatan di HSNZ.

“Saya benar-benar berharap ada pihak sudi membantu menghulurkan bantuan untuk masa depan bayi kembar selepas ini dan saya menyerahkan kepada kebijaksanaan doktor menentukan bila masa sesuai bayi itu akan dibedah,” katanya yang mengalukan sumbangan individu dan syarikat untuk menghubunginya di talian 012-9551435.





Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

Nak Cari Mood Yang Hilang...

Thursday, September 29, 2011

Cuti dah mohon...harap tak ada lah masalah untuk diluluskan

Photobucket


acu nak bercuti...nak semangat baru...




Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

Wordless Wednesday #10

Wednesday, September 28, 2011

Hati-hati....



.....Speed trap terbaru di bawah flyover....






Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

Food Walk:: Makan Ke Melantak nie????

Tuesday, September 27, 2011

Kalau kali pertama ke Red Wok nie kami makan Steamboat [klik sini]
kali nie kami mencuba masakan ala Thai dan Chinese pula

Kami??? siapa kami tu??
selalu acu dan EE kan tapi kali nie acu dan Abang Yeh; my anak saudara
dia baru ja sampai KL semalam...baru balik dari belayar
biasa la orang kapal, sekali balik banyak makanan yang diidamkan

Antara menu yang kami makan malam tadi

Photobucket

Photobucket

Tu dia selera orang kapal..amik kau..
mengalahkan satu family punya makan...walhal untuk dua je...
orang yang makan satu family pun tak penuh meja nya seperti kami nie...

Photobucket

Fuuhhhh...perut terasa nak pecah untuk habis kan semua makanan tu
korang rasa-rasa kami boleh habis kan ke???

Jeng....jeng...jeng....

-----


-----


-----


-----


-----






Taraaaaaaaaaaa.......

Photobucket

Tak de makna nye habis....kena tapau wei....
balik rumah je jadi macam ular sawa kekenyangan...
erkkkkk....Alhamdulillah....K.E.N.Y.A.N.G





Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

Syawal: Meriah nya Makanan...!!!

Thursday, September 22, 2011

Pepatah ada mengatakan rezeki jangan ditolak,musuh jangan dicari
jadi, bila ada saja jemputan makan-makan maka nya jangan ditolak...
kena memenuhi undangan tu seandai nya kita tak punya halangan kan???

Wah...kalau bab makan siap keluar kan hal felas sampah lagi kan???
hehehehee.....okey..okey...meh acu bagitau jemputan daripada siapa

Photobucket

Tengahari semalam acu ke Jamuan Raya yang dianjurkan oleh
salah satu vendor yang join venture dengan UPM nie
bertempat di Taman Botani, Putrajaya...
dah empat tahun berturut-turut acu datang jamuan diaorang nie
[baca sini..sini dan sini]

Tentu nye lah acu tak keseorangan...malu wei kalau pegi sorang
acu pergi dengan Suria dan Kak Win...
tiap-tiap tahun acu pergi dengan diaorang berdua nie
ada rahsia sebab tu kena pergi dengan diaorang berdua
apa rahsia??? sssshyyhhhhh!!! zip mulut..mana boleh bagitau..hehehee

Photobucket

Okay..back to the jamuan...
menu utama yang wajib setiap tahun ialah nasi Arab + kambing golek

Photobucket


Menu-menu lain hampir sama setiap tahun cuma beza nya
tahun nie tak ada laksa dan bihun sup.mungkin kurang sambutan kot

Photobucket

Cuba tengok siapa yang acu jumpa kat jamuan tu???
ada sesiapa kat sini yang kenal lelaki yang berdiri tu tak??
cepat angkat tangan....hahahahahhaaa

Photobucket








Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

In a relationship, married or not... YOU SHOULD READ THIS!

Wednesday, September 21, 2011

Acu nak share satu artikel yang acu copy daripada Facebook Gejen Gjay
menitis air mata acu ketika membaca artikel nie
semoga ada pengajaran yang boleh kita ambil di penghujung cerita


MARRIAGE




When I got home that night as my wife served dinner, I held her hand and said, I've got something to tell you. She sat down and ate quietly. Again I observed the hurt in her eyes.

Suddenly I didn't know how to open my mouth. But I had to let her know what I was thinking. I want a divorce. I raised the topic calmly.

She didn't seem to be annoyed by my words, instead she asked me softly, why?

I avoided her question. This made her angry. She threw away the chopsticks and shouted at me, you are not a man! That night, we didn't talk to each other. She was weeping. I knew she wanted to find out what had happened to our marriage. But I could hardly give her a satisfactory answer; she had lost my heart to Jane. I didn't love her anymore. I just pitied her!

With a deep sense of guilt, I drafted a divorce agreement which stated that she could own our house, our car, and 30% stake of my company.

She glanced at it and then tore it into pieces. The woman who had spent ten years of her life with me had become a stranger. I felt sorry for her wasted time, resources and energy but I could not take back what I had said for I loved Jane so dearly. Finally she cried loudly in front of me, which was what I had expected to see. To me her cry was actually a kind of release. The idea of divorce which had obsessed me for several weeks seemed to be firmer and clearer now.

The next day, I came back home very late and found her writing something at the table. I didn't have supper but went straight to sleep and fell asleep very fast because I was tired after an eventful day with Jane.

When I woke up, she was still there at the table writing. I just did not care so I turned over and was asleep again.

In the morning she presented her divorce conditions: she didn't want anything from me, but needed a month's notice before the divorce. She requested that in that one month we both struggle to live as normal a life as possible. Her reasons were simple: our son had his exams in a month's time and she didn't want to disrupt him with our broken marriage.

This was agreeable to me. But she had something more, she asked me to recall how I had carried her into out bridal room on our wedding day.

She requested that every day for the month's duration I carry her out of our bedroom to the front door ever morning. I thought she was going crazy. Just to make our last days together bearable I accepted her odd request.

I told Jane about my wife's divorce conditions. . She laughed loudly and thought it was absurd. No matter what tricks she applies, she has to face the divorce, she said scornfully.

My wife and I hadn't had any body contact since my divorce intention was explicitly expressed. So when I carried her out on the first day, we both appeared clumsy. Our son clapped behind us, daddy is holding mommy in his arms. His words brought me a sense of pain. From the bedroom to the sitting room, then to the door, I walked over ten meters with her in my arms. She closed her eyes and said softly; don't tell our son about the divorce. I nodded, feeling somewhat upset. I put her down outsidethe door. She went to wait for the bus to work. I drove alone to the office.

On the second day, both of us acted much more easily. She leaned on my chest. I could smell the fragrance of her blouse. I realized that I hadn't looked at this woman carefully for a long time. I realized she was not young any more. There were fine wrinkles on her face, her hair was graying! Our marriage had taken its toll on her. For a minute I wondered what I had done to her.

On the fourth day, when I lifted her up, I felt a sense of intimacy returning. This was the woman who had given ten years of her life to me.

On the fifth and sixth day, I realized that our sense of intimacy was growing again. I didn't tell Jane about this. It became easier to carry her as the month slipped by. Perhaps the everyday workout made me stronger.

She was choosing what to wear one morning. She tried on quite a few dresses but could not find a suitable one. Then she sighed, all my dresses have grown bigger. I suddenly realized that she had grown so thin, that was the reason why I could carry her more easily.

Suddenly it hit me... she had buried so much pain and bitterness in her heart. Subconsciously I reached out and touched her head.

Our son came in at the moment and said, Dad, it's time to carry mom out. To him, seeing his father carrying his mother out had become an essential part of his life. My wife gestured to our son to come closer and hugged him tightly. I turned my face away because I was afraid I might change my mind at this last minute. I then held her in my arms, walking from the bedroom, through the sitting room, to the hallway. Her hand surrounded my neck softly and naturally. I held her body tightly; it was just like our wedding day.

But her much lighter weight made me sad. On the last day, when I held her in my arms I could hardly move a step. Our son had gone to school. I held her tightly and said, I hadn't noticed that our life lacked intimacy.

I drove to office.... jumped out of the car swiftly without locking the door. I was afraid any delay would make me change my mind...I walked upstairs. Jane opened the door and I said to her, Sorry, Jane, I do not want the divorce anymore.

She looked at me, astonished, and then touched my forehead. Do you have a fever? She said. I moved her hand off my head. Sorry, Jane, I said, I won't divorce. My marriage life was boring probably because she and I didn't value the details of our lives, not because we didn't love each other anymore. Now I realize that since I carried her into my home on our wedding day I am supposed to hold her until death do us apart.

Jane seemed to suddenly wake up. She gave me a loud slap and then slammed the door and burst into tears. I walked downstairs and drove away.

At the floral shop on the way, I ordered a bouquet of flowers for my wife. The salesgirl asked me what to write on the card. I smiled and wrote, I'll carry you out every morning until death do us apart.

That evening I arrived home, flowers in my hands, a smile on my face, I run up stairs, only to find my wife in the bed - dead.

My wife had been fighting CANCER for months and I was so busy with Jane to even notice. She knew that she would die soon and she wanted to save me from the whatever negative reaction from our son, in case we push thru with the divorce.-- At least, in the eyes of our son--- I'm a loving husband....

The small details of your lives are what really matter in a relationship. It is not the mansion, the car, property, the money in the bank. These create an environment conducive for happiness but cannot give happiness in themselves. So find time to be your spouse's friend and do those little things for each other that build intimacy. Do have a real happy marriage!






Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

Syawal: Open House Version Ke-2

Monday, September 19, 2011

Hujung minggu lepas acu ada 4 jemputan open house
tak lah banyak mana pun...Alhamdulillah semua acu pergi
hari Jumaat ada..sabtu ada...dan ahad pun ada
pendek kata weekend lepas dapur acu memang tak berasap la...hehehehee

Tarikh: 16-09-2011
Lokasi: Sungai Merab
Tuan Rumah:: Midi Dan Aida

Check point pertama di rumah Midi; officemate acu
semesti nya lah acu pergi dengan si Suria...mana ada orang lain dah
heheheheee....pukul 4 lebih kami gerak ke sana

Sori ek...gambar cilok kat FB Aida...hehehehee

Menu utama di rumah Midi nie nasi lemak
tapi acu bukan lah penggemar nasi lemak jadi acu makan bihun goreng
tapi sambal ikan bilis dia memang marvelous lah...sedap

Photobucket

Dari rumah Midi acu ke rumah Shazlin di Seksyen 5
sementara Suria terus gerak balik KL
bukan sebab open house tapi bantu dia masak
planning makan-makan dia hari Sabtu untuk teman rapat

Pukul 10 malam baru acu balik ke rumah...



Tarikh: 17-09-2011
Lokasi: Seksyen 5 Bangi
Tuan Rumah: Shazlin

Rumah pertama semesti nye lah ke rumah Shazlin
pagi tu kami celebrate birthday anak lelaki dia

Photobucket

Menu utama dia laksa utara, nasi himpit dan rendang ayam...

Photobucket

Rendang tu sedap...lepas nie boleh la minta resepi ye Lin

Dari rumah Shazlin acu pecut ke Bandar Tun Hussien Onn
kakak acu minta tolong hantar dan ambil anak saudara acu; Afiqa
dari tuisyen sebab dia dan suami ke Tanjung Malim

Dah selesai tugas, acu cargas terus ke rumah Shazlin semula
hahahhaaa...teruk nya lah...2 kali ko acu pergi rumah yang sama
sebab nya nak jumpa kawan-kawan lama...hahahahaa

Sori lah tak ada gambar sebab gambar dalam camera Mas
dalam pukul 6 baru acu balik ke rumah


Malam nya acu dan Sha; jiran sebelah rumah acu
pergi beraya di rumah Kak Ti; jiran depan rumah

Sebenar nya Kak Ti punya open House hari Jumaat
tapi acu dan Sha tak dapat pergi jadi, kami pergi hari Sabtu

Dah pesan awal-awal pada Kak Ti tak payah masak apa-apa
kami datang untuk beraya saja...

Photobucket

Dalam tak masak apa-apa tetap juga ada sate dan nasi himpit
dalam sejam lebih kat rumah Kak Ti kami beransur balik



Tarikh: 18-09-2011
Lokasi: Subang Jaya
Tuan Rumah: Sepupu acu

Open house terakhir untuk minggu nie di Subang Jaya rumah sepupu acu
acu ke sana dengan family kakak acu + Anuar
lepas zohor acu ambil Anuar kat komuter Kajang kemudian terus ke BTHO

Dalam pukul 4 petang kami semua gerak ke Subang
menu utama nya nasi daging...sedap
tapi yang paling jadi rebutan keropok leko asli dari Terengganu

Pantang letak...sekelip mata saja habis
kesian orang yang menggoreng..makan panas-panas memang la sedap kan
lupa pula nak ambil gambar...

Photobucket

Photobucket

Hampir pukul 6 kami minta diri untuk balik
terus hantar Anuar balik ke asrama
sampai BTHO, acu terus gerak balik....

Dah sampai rumah baru terasa P.E.N.A.T





Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

Syawal Ke-16 : Reunion Kakak-Kakak Nakal

Thursday, September 15, 2011

Semalam bertempat di Bangi Golf Resort, Bangi diadakan jamuan raya untuk
salah satu persatuan yang acu join kat UPM nie
emmm...BGR nie tempat acu berbuka puasa dengan EE aritu..[klik sini]

Seperti yang tertulis dalam entri bulan puasa tu
makanan kat sini biasa-biasa saja...tak ada yang marvelous
nie antara juadah yang sempat acu jamah semalam

Photobucket

Sate...menu yang paling laris...letak kejap je pastu abis

Photobucket

Photobucket

Acu suka pergi jamuan persatuan nie sebab dapat berjumpa
dengan kakak-kakak yang nakal-nakal nie semua

Photobucket

Kalau travel, nie antara muka-muka yang wajib ada...
suka travel dengan diaorang sebab diaorang nie semua sporting
yang duduk 2 dari kiri tu..Dr.Fatimah..ex-boss acu dulu
acu sangat berterima kasih dengan dia kerana dia acu dapat naik pentas
untuk Anugerah Pekerja Cemerlang untuk tahun 2008 [klik sini]

Masa-masa macam nie lah baru dapat berkumpul semua
kalau tidak, susah nak jumpa sebab masing-masing sibuk
bila sesekali berkumpul...gamat dunia
boleh terbalik dewan dengar ketawa semua...

Majlis selesai dalam pukul 2.30petang....

Sebelah malam acu ke rumah sahabat acu merangkap jiran acu; Sri
dia buat kan mee bandung Muar...sedap...
nak kena belajar dengan dia nie....hehehheee

Photobucket


Melayan anak dara sulong dia; Safiya
tak sedar jam dah menunjukkan pukul 10 malam
malu betul lepak rumah orang lama-lama...hehehehe






Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

Wordless Wednesday #9

Wednesday, September 14, 2011

Penjaga gol yang kebosanan
Pihak lawan mesti tak mencabar kan sampai penjaga gol boleh
rileks macam nie...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket


Menung jauh je bang...ingat tunang kat kampung ke??? hehehehee



p/s::gambar dari kotak email acu




Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

Rindu "Kampung"

Tuesday, September 13, 2011

Angin tak ada...ribut tak ada
tiba-tiba terasa rindu nya dengan "kampung" acu....
kalau ada sayap, mau acu fly ke Ho Chi Minh sekarang nie juga
dah hampir 3 bulan acu tak ke sana...
last ke sana bulan Jun hari tu [klik sini untuk baca]

Acu rindu dengan kawan-kawan acu di sana

Photobucket


Acu rindu dengan masakan kat sana

Photobucket


Acu rindu nak dengar cerita Pakcik Mat

Photobucket


Acu rindu nak bershopping di sana

Photobucket


Senang cerita acu rindu segala-gala nya di Ho Chi Minh


Keinginan tu ada tapi cuti tak mengizinkan
di tambah pula dengan kerja yang bertimbun
nak jadi penyedap perisa nya...
mulai minggu depan sampai hujung bulan ada audit untuk ISO
lagi lah di landa kebizian tahap maksimun....emmm...

Sisa-sisa cuti di habiskan untuk ke Indonesia hujung tahun nie
bulan Oktober dan juga bulan Disember...

Photobucket


Emm...nampak gaya nya kena la tunggu tahun depan
tu pun kalau panjang umur...insyaAllah...





Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

Syawal Ke-12: Open House Dan Orang Kahwin

Monday, September 12, 2011

Ingat kan tahun nie tak ada orang jemput acu ke Open House
Alhamdulillah masih ada yang ingat...hehheehe

Sebenar nya open house pertama acu pergi ialah rumah sepupu acu
di Jalan Kebun, Klang...majlis nya pada Jumaat (9-9-2011)
acu ke sana dengan family kakak acu....
maaf la tak ada gambar...acu segan nak ambil gambar
sebab jemputan nya ramai sangat

Open House Ke-2 : Rumah Dr.Salmi
Tarikh: 10-9-2011

Acu ke rumah Dr.Salmi dengan Suria & Che Nah 2 beranak

Photobucket

Photobucket


Open house yang berkonsep kan gerai...ada 5 gerai semua nya
ada laksa & bihun sup, rojak pasembur & mee goreng mamak,
nasi beriani + buah, kambing golek dan manisan
antara makanan yang sempat acu jamah

Photobucket

Photobucket


Menu istimewa nya sudah tentu lah kambing golek
tapi maaf lah...kambing nya dah kena bungkus sebab hujan mula turun

Photobucket


Sebelum balik wajib bergambar dengan tuan rumah

Photobucket


Terima kasih daun keladi Dr.Salmi
tahun depan jangan serik jemput kami lagi...hehehehee


Majlis Kahwin: Jiji Dan Nora

Dari rumah Dr.Salmi, acu terus balik rumah
rehat dulu...bagi perut hadamkan dulu makanan-makanan tadi
tunggu EE datang...sebab nak pergi kenduri kahwin Jiji pula

Jiji salah seorang mekanik untuk si comel; satria kesayang acu
nie majlis sebelah lelaki...sebelah perempuan dah selesai minggu lepas
di Terengganu..apa ntah nama tempat nya...dah lupa

Kami pergi pun dah petang...dah pukul 4 lebih dah
tetamu dah balik dah semua nya...hehehehehee
tapi Alhamdulillah rezeki kami tetap ada

Photobucket


dapat makan kek pengantin...

Photobucket


Pergi lewat nie ada juga untung nya tau
tuan rumah siap tapau kan untuk kami bawa balik...hehehehe

Photobucket


Dikesempatan nie, acu nak ucapkan Selamat Pengantin Baru
untuk Jiji & Nora...

Photobucket


semoga berbahagia hingga ke akhir hayat
dan cepat-cepat dapat anak.....

Kenyang di rumah pengantin, kami terus ke KL
hajat di hati nak nonton wayang...Nasi Lemak 2.0 atau Final Destination 5
tapi tak ada rezeki lah...show semua nya 10.30 dan ke atas
malas pula nak tengok tayangan lewat malam nie

Jadi, kami cuma jalan-jalan cuci mata je kat Gardens
singgah Delicious makan cupcakes...makan lagi...hehehehee

Photobucket






Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"