Followers

~3 Syawal~

Saturday, October 4, 2008

"Mari..mari...mari...ayam bakar...ayam bakar..."

hehehehee....mcm jual ayam lak....
sebenar nye sebelum raya lagi acu dah plan nk bakar ayam nie
nak tau sebab apa?
masa acu pi MAHA ari tu, acu ada beli rempah sate & seasoning
acu beli byk pack sebab dlm pala otak dah plan nak buat bbq
untuk raya thn nie...
kebiasaan nye kami selalu buat nasi spesel je
thn nie nak ubah selera la pulak
memandang kan acu tak makan nasi tu yg terfikir nak buat bbq

kebetulan pagi tu rumah sepupu acu ada kenduri

jadi persiapan nye di buat lambat sikit...
lepas zohor baru setel kan urusan ayam...
dah siap potong & basuh, ayam tu diperap le dengan rempah yg acu beli
seasoning di gunakan utk dipercik atas ayam tu masa tengah bakar

lepas asar, acu & anak2 sedara acu
mula le idup kan api nak dijadikan bara

habib le yg berusaha dgn jaya nye..
acu cuma idup kan api je...hehehehee


adik an & yg lain ditugaskan amik serai untuk digunakan masa bakar nanti
(nak percik seasoning...)


sebenar nye kami bakar ayam nie 2 tempat
satu guna bara api, satu lagi guna elektrik...
ainaa yg ala2 puteri lilin nie (jgn mara noo...)
ditugaskan jaga pembakar elektrik


lepas siap bara api, kami pun susun le ayam2 tu atas pembakar
sambil2 tu possing le sikit..hehhehee



memandangkan pembakar elektrik cepat masak
maka nye dengan lahap nye acu berebut2 nak rasa ayam tu dgn anak2 sedara acu
hehehehe...mak sedara sapa la nie...burok betul perangai



aktiviti berlanjutan sampai ke malam
lepas setel ayam, diaorg bakar ikan, udang & sotong lak
sori le tak dapat nak snap gmbr selepas tu sebab bateri camera out


acu puas ati sebab plan berjaya walau pun
acu terguris ati dgn karenah abg & anak sedara acu
ada gak tak best nye sebab amzar & family tak join
diaorg bertolak balik ke KL pagi tu jugak
so, sedih gak le sebab tak semua adik beradik acu ada

0 xoxo: