Followers

Kemaruk Ais Krim Mekah

Friday, May 25, 2012

Jika tiada aktiviti yang diaturkan oleh pihak agensi
jemaah biasa nya melakukan umrah di Tanaem sahaja

Selepas sarapan pagi, dalam jam 7 pagi
van sudah sedia menanti jemaah untuk dibawa ke Tanaem
kalau nak pergi sendiri pun boleh
satu kepala bayaran nya 5 Riyal pergi dan balik
sebab ada juga jemaah yang tak nak pergi pagi
nak pergi petang atau malam

Masjid Tanaem merupakan miqat yang paling dekat
perjalanan ke Tanaem cuma dalam 5-10 minit saja

Photobucket

Dari Masjid Tanaem, van akan hantar kita terus ke Haram
untuk selesaikan urusan ihram kita
cabaran tau tawaf dalam cuaca panas
cuba tengok mak acu sampai pejam mata menahan panas :)

Photobucket

Kadang-kadang lepas balik dari Tanaem
kalau tenaga masih kuat, acu dan kakak akan keluar window shopping
eh...bukan window saja shopping sekali lah

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Wajib membeli buah tangan untuk orang yang tinggal di Malaysia
dan wajib juga lah membeli untuk diri sendiri...ahaks

Photobucket

Eh..kat Mekah banyak tau kedai menjual emas
rambang mata tengok design yang cantik-cantik

Ada juga hari yang kami "bercuti" dari umrah
(ayat nak bagi sedap padahal ponteng..hehehehe)
masa "bercuti" nie kami bawa mak keluar shopping sekali
acu akui tenaga mak dah tak sekuat dulu
mungkin faktor usia jadi mak selalu sakit kaki
kalau banyak berjalan

Photobucket

Tahun nie acu tak tau lah kenapa dengan diri acu nie
acu kemaruk makan ais krim kat Mekah
setiap kali balik dari umrah atau solat
acu pasti singgah kedai ais krim kat bawah hotel
sampaikan pekerja kedai tu pun dah kenal acu dah...hahahahaa

Photobucket

ais krim dalam kon nie memang feveret

Photobucket

Tak kira siang atau malam
pukul 11 malam pun acu sanggup beli lagi ais krim nie...
teruk kan??? kemaruk betul acu nie...hahahahaaa

Nie salah seorang pekerja kat kedai tu

Photobucket

Owh ya..nampak tak batang tebu kat belakang tu???
air tebu kat sana Subhanallah sangat manis
manis asli tau bukan tambah gula
yang besar kat belakang pekerja tu lah mesin tebu
lain sangat daripada mesin tebu kita kat Malaysia nie

Aduih...tetiba terkenang kan ais krim sana :(





Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

8 xoxo:

Daddy Ziyyad said...

Ahahaha..memang kalau dgr cerita dari parents saya, parents mertua saya..dan kebanyakkan org yg dah ke sana, mereka akan kata 'ice cream mekah' mmg best!! Lagi satu, air manggo nya

anaa said...

Alhamdulillah acu tak jatuh sakit makan ais krim banyak2 taim musim panas kat sana ... kalau k.ana tu rasanya harus semputtt.. hee..

bujal X said...

cuba round kat bukit bintang~~tempat banayak orang arab tu~ada kot?

Kakzakie said...

Kakak dah rasa acu... memang ice-cream dia tak sama dgn kita punya di sini kan... Texture dia lagi soft. Perisa dia pun hebat... itu yg tak boleh tinggal...

Gelang tu cantiklah...:)

@cu SaYaNg said...

Daddy Ziyyad::

tu lah...tahun lepas tak de keinginan sangat tapi tahun nie memang betul2 kemaruk...air manggo memang sedap tapi manis nye tak menahan la..

@cu SaYaNg said...

Kak Anaa::

Alhamdulillah la...acu sihat je sepanjang kat sana :)

@cu SaYaNg said...

Bujal::

hehehee...nanti acu p round tengok :)

@cu SaYaNg said...

kakzakie::

cantik kan gelang tu?? sebab tergoda tu yg beli :)