Followers

Ganjaran Pahala Sunat Dua Rakaat Seperti Pahala Umrah

Monday, May 7, 2012

Tarikh:: 14-04-2012 (Sabtu)

Hari Sabtu yang penuh ketenangan nie rombongan di bawa
melawat beberapa tempat di sekitar Madinah

Lawatan pertama kami ke Masjid Quba'

Photobucket

Merupakan masjid pertama yang dibina dalam sejarah umat ini
Rasulullah SAW sendiri turut serta dalam pembinaan ini dengan
mengangkut batu-bata dan pasir-pasir bersama para sahabatnya

Setelah siap, Rasulullah SAW mengimami sendiri solat berjamaah
secara terbuka bersama para sahabat di Masjid Quba’
berkiblatkan Masjid al-Aqsa pada waktu itu.

Rasulullah SAW ada bersabda :

“Sesiapa yang berwudhu’ di rumahnya kemudian pergi ke Masjid Quba’
untuk solat, akan diberi ganjaran pahala seperti
pahala menunaikan umrah” - (HR Ibnu Majah).


Bayangkan betapa besar nya pahala kalau kita solat sunat dua rakaat di sini
tahun lepas [sini] acu tak dapat pahala nie sebab tak buat sunat kat sini
syukur...tahun nie ada rezeki untuk acu :)

Photobucket

Persekitaran masjid dipenuhi dengan peniaga-peniaga yang menjual
pelbagai jenis barang...dari makanan hingga lah pakaian

Photobucket

Photobucket

Permandangan biasa kita lihat dengan peniaga-peniaga nie semua
yang luar biasa nya yang acu lihat ialah ramai budak-budak
jadi penjaja...menghimpit orang ramai "memaksa" orang
untuk membeli barangan yang dijual

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Ada yang berani ikut hingga ke atas bas
driver halau suruh turun pun tak nak turun
driver dah jalan pun dia boleh buat selamba

Photobucket

Nampak tak muka driver bas acu marah???

Firasat acu mungkin ada sindiket yang hantar budak-budak nie
sama macam kita kat Malaysia...sindiket peminta sedekah
cuma beza nya diaorang nie berniaga bukan minta sedekah

Nasihat acu, cuma berhati-hati saja dengan diaorang nie semua
kalau tak bernasib baik, hilang duit yang dibawa
sebab ada antara nya "cepat" tangan





Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

12 xoxo:

kakcik said...

Driver bas tu macam Melayu. :)

@cu SaYaNg said...

kakcik::

driver tu orang Indonesia

Kakzakie said...

Acu kakak suka kalau acu jgn habiskan cerita N3 ke sana. Seronok kakak mengikuti. Teringat kakak beli kurma fresh di depan masjid Quba' ini.

Solat sunat di sini ganjaran memang besar seperti umrah nilainya...

gadisBunga said...

lawa pulak budak yg meniaga tuh. :D

@cu SaYaNg said...

kakzakie::

insyaAllah kak...acu tulis satu entri satu tempat...hehehee

@cu SaYaNg said...

GB::

memang comel2 GB

Pokok Manggis Depan Rumah said...

alhamdulillah dapat pegi umrah..
semoga umrah ni di redhai Allah

@cu SaYaNg said...

Pokok Manggis::

Amin... :)

Azian Elias said...

masyallahh..besarnya ganjaran nak dapat pahala kan..

ainnoraini said...

Nnt acu sambung lagi yee..seonok baca pengalaman au kt sana

@cu SaYaNg said...

Kak Azian::

ye kak...terpulang pada kita je
nak dengan tak nak..tepuk dada tanya iman :)

@cu SaYaNg said...

Kak Ain::

insyaAllah kak :)