Followers

Allah Kembalikan Acu Ke Baitullah Ini Lagi...Syukur Alhamdulillah

Tuesday, May 15, 2012

Tarikh:: 16-04-2012 (Isnin)

Solat Subuh pertama di Kota Mekah cuma di bilik
punca nya sebab lewat bangun pagi tu
selepas malam tadi selesai saei hampir jam 1 pagi [sini]

Hari Pertama di Kota Mekah tak ada apa-apa agenda dari agensi
masing-masing buat hal sendiri saja
ada yang dah mula keluar window shopping
acu dan keluarga cuma habis kan masa di bilik...rehat

Zohor solat pertama acu di Masjidil Haram nie
selesai solat, kami ambil kesempatan bergambar dalam Haram
owh ya..orang sana panggil Masjidil Haram cuma Haram je
bersemangat waja nak bergambar depan Kaabah :)

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Habis kat dalam Haram, bergambar pula kat luar :)

Photobucket

Photobucket

Sebenar nya secara jujur acu akui
acu punya teruja tu lain macam tahun nie
tak tau la kenapa...berbanding dengan tahun lepas [sini]
keseronokkan yang acu rasa tu lain macam sikit
seolah-olah nie lah kunjungan kali pertama acu ke sini

Rasa seronok yang tak dapat acu luahkan
hingga ke hari ini, hanya jasad acu saja di sini
tapi jiwa acu masih di sana
setiap kali tengok azan di TV yang memaparkan suasana
di Masjid Nabawi atau pun di Masjidil Haram
air mata acu bergenang...acu rindu suasana tu semua

Di sana, wajah sentiasa dibasahi dengan air wudhuk
mana kan tidak...jarak antara waktu solat cuma dalam 2 jam saja
kecuali jarak antara subuh dan zohor

Kat Malaysia susah untuk kita tengok permandangan begini

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Orang ramai berpusu-pusu pergi dan balik dari masjid
setiap kali waktu solat...tak kira siang atau malam
tak kira panas terik mau pun sejuk
permandangan macam nie di Malaysia cuma waktu Solat Jumaat
dan lepas solat terawikh bulan puasa

Komen Uncle Gedek kat [sini]

Photobucket

Berseri ye uncle??? Berseri ada makna tu...hehehehee
doakan yang terbaik untuk acu ye
dan dipermudahkan segala-gala nye...amin :)






Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

18 xoxo:

kakcik said...

Mak tetap doakan segala yang terbaik buat Acu. Semoga Allah segera makbulkan doa Acu 'yang satu' itu. Aminnnn. :)

@cu SaYaNg said...

Kakcik::

Amin...terima kasih mak :)

Anaa said...

bukan semua orang dapat pergi sana.. mereka yang terpilih je.. acu adalah antara mereka yang terpilih..

akak lom lagi.huhuu

Azian Elias said...

apa saja yang di dua'a kan semoga memberi kebaikan kepada kita, family, teman, dan seluruh ummah...ALLAH bless u and give syifa' to u.. INSYALLAHHH..

Kakzakie said...

Uncle gedek very observant. Kakak pun doakan yg terbaik buat Acu..

Betul bila baru balik dari sana rasa rindu mencengkam hingga kalau melihat gambar masjid nabawi/MH memang hati akan meruntun sayu hingga boleh meleleh airmata...

[PCL] said...

macam 'mengamit' pcl n mamadiana la plak tuh..., insyaAllah !

Daddy Ziyyad said...

Saya setuju dgn komen uncle Gedek tu !! :)

Mmg setiap yg ke sana, pasti akan tergamit utk ke sana lagi..

bergambar di dalam kawasan M.Haram tu boleh ke? Saya dengar cerita guard nya akan rampas kamera kalau dia nampak..ye ke?

gadisBunga said...

saya belum ada rezeki nak ke sana, tapi saya tau rezeki tu ada. doakan gb eh acu. :)

h4ni3 said...

seronoknya nampak suasana kat sana
insyaAllah, semoga dipermudahkan juga utk saya pegi sana satu hari nanti :)

@cu SaYaNg said...

kak Anaa::

Alhamdulillah...kebetulan rezeki acu sampai "awal" untuk ke sana
insyaAllah satu hari nanti akak pun akan sampai ke sana :)

@cu SaYaNg said...

kak Azian::

Amin...terima kasih kak :)

@cu SaYaNg said...

kakzakie::

terima kasih kak

betul tu kak..sampai ke hari nie
hati acu melekat di sana :(

@cu SaYaNg said...

PCL::

insyaAllah semoga ada rezeki PCL & Mamadiana ke sana :)

@cu SaYaNg said...

Daddy Ziyyad::

Dulu memang tak boleh..jangan kata camera, hp yg ada camera pun tak boleh bawa ke Tanah Suci tapi sekarang nie diaorang dah tak kisah dah...belambak orang bergambar selamba je depan kaabah tu...

so far,polis tak de la pulak menahan sesapa yang bawa camera atau bergambar dalam Haram nie

@cu SaYaNg said...

GB::

insyaAllah rezeki untuk GB sekeluarga akan sampai juga satu hari nanti :)

@cu SaYaNg said...

kak H4ni3::

insyaAllah kak, kalau niat dah ada Allah pasti akan permudah kan :)

Hanis Azla said...

seronoknya baca kisah dan tgk gambar2 acu di sana.. insyaAllah, selasa depan akak akan menunaikan umrah.. harap2 dipermudahkan segalanya..

@cu SaYaNg said...

Kak Hanis::

ye ke kak??
Ya Allah...best nye kak
semoga segala urusan akak dipermudahkan insyaAllah :)