Followers

Food Walk:: Makan ke Melantak??

Thursday, May 31, 2012

Dah lama acu tak buat review pasal makanan
memandangkan cerita Umrah dah sampai ke penghujung
so, boleh lah acu buat review makanan pulak :)

Pernah dengar nama Williams Corner?? atau Williams Mamak??
atau mungkin ada yang pernah mencuba makanan di sana
secara jujur nya acu tak pernah dengar pun nama Williams Corner nie
apa lagi lah mencuba makanan di sana

Tapi pertama kali diperkenalkan oleh EE bulan lepas
acu terus jatuh cinta dengan makanan di sana
sudah dua kali acu berkesempatan makan di Williams Corner

Biasa nya kalau kita ke mana-mana restoran
menu akan diberi pada kita dalam bentuk buku atau pun sekeping kertas
yang sudah di laminate kan??

Tapi di Williams Corner nie semua menu ditulis di blackboard
yang tertampal di dinding kedai

Photobucket
*acu amik gambar nie dari FB kawan acu*

Meh tengok apa yang acu dan EE makan ye...

Nie pilihan menu untuk kunjungan kami kali pertama

EE minum air tembikai laici...rasa tembikai dia pekat
memang puas hati minum

Photobucket

Chicken Chop...peha ayam yang tak di chop didatangkan
dengan set coleslaw dan kentang lenyek

Photobucket

emm...acu tak suggest kan la pada korang menu nie
rasa nya kurang sedap dan tak worth dengan harga yang dibayar
lebih sedap chicken chop di Station 21, Bangsar

Pernah minum air yang penuh sampah sarap nie?? hehehee

Photobucket

Nie antara air feveret kat Williams Corner nie
nama air nie Soda Hub (eh..ye ke?? lupa la..)
antara campuran yang ada dalam satu gelas tu
Air Ice Cream Soda + Lychee + Asam Boi + Daun Pudina + lemon + serai

Makanan pilihan acu Spaghetti Carbonara with Turkey Ham
nampak tak portion nya??? BESAR punya!!!

Photobucket

Sepinggan spaghetti nie cukup untuk dua atau tiga orang makan
memang sangat berbaloi dengan harga nya
rasanya pun sangat nyummy tapi acu lebih suka kalau carbonara tu lebih :)

Kemudian acu tambah lagi satu menu...Rissoto Seafood

Photobucket

Dalam sepinggan Rissoto nie ada empat jenis seafood
ada udang, sotong, salmon dan mussels
ditengah-tengah nya ada nasi herba

Banyak nya acu dan EE makan!!!

Eh...nanti la dulu
tak habis pun kami makan semua nie
penghabis nya air dan makanan nie di tapau :)


Kali kedua berpeluang ke sana acu dan EE order menu lain

Air pilihan EE..Kelapa Laut Longan

Photobucket

Air nie sangattttttttttttttt manis
sangat tidak sesuai untuk orang yang ada penyakit kencing manis

Acu minum Avocado Strawberry

Photobucket

Penggemar jus avocado atau jus Alpukat
acu suggest kan korang cuba air nie...sedap!

Mencuba menu baru yang acu lupa nama nya...heheheheee

Photobucket

Portion makanan nie sangattttttttttttttttttttttttt besar
sepinggan tu boleh di makan tiga hingga empat orang
dalam pinggan tu ada2 ketul grilled chicken + 5 batang satay ayam
dan 2 ketul lamb yang BESAR...sangat sesuai untuk penggemar lamb

Set ini didatangkan dengan Pesto Rice

Photobucket

Yang best nya, nasi tu boleh refill tanpa sebarang charge tambahan
acu siap refill pastu bungkus bawa balik...hahahahaa
makanan tu pun kami tapau bawa balik
tak habis pun dua orang makan.....kenyang!

Nak makan di sini kena datang dengan perut yang betul-betul kosong
baru lah dapat menikmati makanan nye dengan aman dan lazat sekali :)




Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

Alhamdulillah...Selamat Mendarat Di Bumi Malaysia

Tarikh:: 25-05-2012 (Rabu)

Lapan jam dalam flight jam 10 pagi
kami selamat mendarat di KLIA...Alhamdulillah

Sebaik melepasi imigresen, terus ke tempat mengambil bagasi

Photobucket

Photobucket

Dah dapat semua beg, ketua rombongan membaca kan doa selamat

Photobucket

Tiba lah masa untuk mengucapkan selamat tinggal
bersalam-salaman..berpelukan...mohon ampun maaf
atas semua salah silap atau terkasar bahasa
sepanjang berada di Tanah Suci

Photobucket

Sebaik keluar, kakak acu & Amzar; anak sedara acu dah sedia menanti
kali nie tak ramai yang datang sambut kami balik sebab hari kerja

Dari KLIA terus ke BTHO balik rumah kakak
sampai sana baru lah badan terasa penat
sepanjang hari acu zzzzzzZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

Hingga ke hari ini doa dipohon pada Allah
agar suatu hari nanti acu dapat ke sana semula
jika di beri pilihan, kesempatan dan peluang
acu nak "ambil" semula apa yang acu tinggal di sana
tapi apa kan daya sudah tertulis di atas sana
rezeki tak menyebelahi acu
acu kena redha dengan Qada dan Qadar
yang telah ditentukan oleh Allah :)




Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

WW#49:: Suasana Haram Selepas 12 Tengah Malam

Wednesday, May 30, 2012

Usai tahlil [sini] acu ke Haram seorang diri
menunaikan solat sunat apa yang patut
merenung keadaan diri...mengenang dosa-dosa
yang acu lakukan sepanjang acu hidup
sambil memandang sayu ke arah Kaabah yang bakal acu tinggalkan

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Acu buat solat Sunat Hajat betul-betul di depan Multazam
mohon Allah makbulkan semua doa yang telah diamanahkan
oleh kawan-kawan pada acu

Photobucket

Hajat hati nak stay sampai ke Subuh
tapi takut mak risau, pukul 3 pagi acu berjalan balik ke hotel
dengan air mata tak henti mengalir di pipi :(




Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

Masa Untuk Mengucapkan Selamat Tinggal

Tarikh:: 24-04-2012 (Selasa)

Walau pun driver yang bawa bas kami nie orang Arab
tapi boleh pula lah sesat mencari jalan ke Airport
jenuh bas memusing sana sini cari jalan...sabo je lah

Photobucket

Setelah puas "makan angin" kat Bandar Jeddah
Alhamdulillah akhir nya kami jumpa juga airport nie

Photobucket

Photobucket

Flight kami jam 9 malam sebenar nya
so, lama gile la kami melepak kat airport nie

Photobucket

Acu sempat dua kali minum teh...dah nak balik
rasa teh susu Arab nie sedap pulak
minum sekali lepas tu nak minum lagi...hahahhaaa

Photobucket

Usai jamak Maghrib dan Isyak
dah tiba masa untuk boarding
masa dah semakin hampir untuk meninggal bumi Arab nie
sedih nya hanya Allah yang tahu

Photobucket

Kat dalam tu lepak lagi nak tunggu flight
kebanyakan nya rancak bercerita
kisah pahit manis sepanjang 13 hari kami di Tanah Suci
acu seperti biasa lah, tetap bersama "teman" setia acu

Photobucket

Dalam dok menunggu flight tu tetiba terpandang pulak
Linda Hashim...salah seorang pelakon drama kat Malaysia
cantik kan dia???

Photobucket

Tepat jam 9 malam flight berlepas ke Malaysia
pulang Malaysia dengan perasaan sayu dan sedih
ada sesuatu yang acu tinggal kan di bumi barakah tu
hanya Allah yang Maha Mengetahui segala nya

Dalam hati tak henti berdoa semoga acu
dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki
untuk kembali semula ke Tanah Suci ini...amin






Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

Acu Dan Yakult Seperti Irama Dan Lagu

Tuesday, May 29, 2012

Satu ketika dulu acu selalu mengalami masalah dengan perut
selain daripada masalah gastrik, acu juga ada masalah dengan usus
pernah sekali tu, doktor terpaksa bagi acu ubat
untuk membantu menghadam kan makanan yang acu telan.

Sehingga lah pada satu hari tu doktor sarankan supaya
acu mengamalkan minum Yakult
minum dua botol sehari...pagi dan malam
seperti kata tagline dalam iklan Yakult.


"Saya Minum Dua"


Yakult yang didatangkan dalam dua jenis iaitu Yakult Ace

Photobucket

dan juga Yakult Ace Light

Photobucket

Pilihan acu ialah Yakult Ace
biasanya kalau shopping, acu akan beli stok untuk sebulan
dan untuk lebih jimat acu beli pek berkembar macam nie

Photobucket

Jadi stok Yakult sentiasa ada dalam peti ais di rumah acu

Photobucket

Kelebihan minum Yakult nie memang terbukti melancarkan pencernaan
minum Yakult dapat membuatkan perut rasa selesa.

Lagi satu kelebihan nya dapat menghilangkan pecah-pecah di bibir mulut.

Rasa Yakult nie sangat sedap!!!
sebelum cuba Yakult acu pernah try minuman jenama lain
tapi rasanya tak sesedap Yakult

Setiap hari acu mulakan rutin harian acu dengan sebotol Yakult
sebelum keluar pergi kerja dan sebelum bersarapan
benda pertama yang masuk ke dalam usus acu ialah Yakult

Sebotol kecil Yakult acu campurkan dengan dua sudu susu Omega
dan acu tambah kan sedikit air kosong supaya ia kurang manis

Photobucket

Dan kemudian acu shake kan dia agar sebati

Photobucket

Hari acu bermula dengan Yakult dan berakhir pun dengan Yakult
sebelum tidur acu akan ambil sebotol Yakult...WAJIB!!!


Rutin harian ini telah acu amalkan dari tahun 2010 [sini]

Hasil nya???

Alhamdulillah sekarang acu bebas dari masalah usus dan juga gastrik
tapi kena lah maintain pengambilan nya :D

Betul lah kata orang kesihatan yang baik bermula dari dalaman
rasa usus yang selesa menjadikan hidup kita lebih ceria :)

Anda nak menang dengan Yakult???

Tunggu apa lagi...jom LIKE Facebook Yakult Malaysia kat [sini]
kemudian baca arahan seterus nya di sana

Jangan berlengah lagi...LIKE sekarang!!!


LIKE..!! LIKE..!! LIKE..!!






Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

Berkelah Di Laut Merah

Tarikh:: 24-04-2012 (Selasa)

Akhir nya tiba la masa untuk rombongan kami
meninggalkan Tanah Suci yang penuh barakah nie :(

Jam 9 pagi semua jemaah mula berkumpul di lobi
dah tiba masa untuk kami semua bertolak ke Jeddah

Photobucket

Photobucket

Hampir jam 11 pagi baru bas bertolak ke Jeddah
kami di bawa melawat sekitar Bandar Jeddah
melihat rumah orang-orang kaya Arab Saudi
dan juga Istana tempat Raja Arab Saudi berehat
sambil menikmati keindahan laut di Jeddah
tapi maaf le tak de gambar nya
sebab acu boleh pulak la ketiduran...hahahahaa

Photobucket

Kami berhenti untuk jamak Zohor dan Asar
di Masjid Ar-Rahmah atau lebih dikenali sebagai Masjid Terapung

Photobucket

Photobucket

Masjid yang terletak di tepi Laut Merah
merupakan salah satu tempat paling disukai dan paling banyak
dikunjungi bukan hanya umat Islam bahkan juga
di kalangan orang yang bukan Islam

Kami menikmati makan tengahari di sini
berselera makan nye sambil menikmati angin laut

Photobucket

Kalau dah kemaruk, sampai ke Jeddah nie pun nak tetap nak cari gak

Photobucket

Terima kasih pada Mutawif yang belanja acu ais krim nie

Usai makan dan bergambar lebih kurang
kami bertolak ke King Abdul Aziz International Airport






Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"